Ekstrakt cytrynowy klik też przygotowałam.
Składniki:
- 1 pomarańcza
- 150 ml wódki
Pomarańczę wymyć szczoteczką i sparzyć. Za pomocą obieraka do warzyw cieniutko obrać z pomarańczowej skórki. Nie powinna na skórce znaleźć się biała skórka tzw albedo, bo wtedy ekstrakt może być gorzki. Skórkę pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do szklanego naczynia, zalać wódką i szczelnie zakręcić. Kilka razy odwrócić naczynie i odłożyć w ciemne i chłodne miejsce na miesiąc lub dłużej. Co 2-3 dni buteleczkę kilka razy odwrócić. Po użyciu ekstraktu skórkę można wykorzystać do wypieków lub napoi. Można użyć słoika, butelki lub karafki z korkiem, ważne by było szczelnie zamknięte.
Muszę koniecznie zrobić;)
OdpowiedzUsuńTeraz czas na wypieki z tym ekstraktem:)
OdpowiedzUsuńdo wypróbowania Alu ;) dziękuję zapraszam do mnie www.marynawkuchni.wordpress.com
OdpowiedzUsuńMmm, już czuję ten aromat... :))
OdpowiedzUsuńDla mnie idealny:))
OdpowiedzUsuńCudowny, w sam raz do wypieków na święta :)
OdpowiedzUsuńNie wpadłam na to..... Super a składniki w domu mam ;-)
OdpowiedzUsuń