czwartek, 21 stycznia 2016

Sałatka z szynką i pieczarkami

Uwielbiam robić warstwowe sałatki a potem podziwiać ich piękne i kolorowe warstwy. Efektownie wyglądają na stole a także są "fotogeniczne". Wymieszane składniki już tak ładnie nie wyglądają a zawsze można sobie warstwy wymieszać samemu. Ta sałatka jest pyszna i polecam ja zrobić. Żeby uzyskać taką formę trzeba mieć obręcze lub tak ja wykorzystać obcięte butelki plastikowe.

Sałatka podana na talerzyku Porcelana Bogucice z kolekcji Diament Gold.


Składniki:
Przygotowanie:
Pieczarki zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Na maśle lekko zrumienić pokrojoną cebulę dodać starte pieczarki i dusić na wolnym ogniu do odparowania płynu. Zdjąć z ognia  doprawić solą i pieprzem, ostudzić.
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić i ostudzić. Posiekać na drobno dodać niewielką ilość majonezu i wymieszać.
Jajka ugotować na twardo. Białka zetrzeć na średnich oczkach dodać niewielką ilość majonezu wymieszać i doprawić solą.
Żółtka zetrzeć na tarce na średnich oczkach.
Szynkę pokroić w małe i cienkie plasterki.
Na spód talerzyka dajemy kawałek foli spożywczej, przykładamy obręcz lub kawałek plastikowej butelki. Układamy kolejno warstwy sałatki pieczarki, białka, szynka, brokuł  posypujemy startymi żółtkami. Wierzch ponownie przykrywamy folią spożywczą. Wkładamy sałatkę do lodówki najlepiej na całą noc. 
Z podanych składników wyszły 2 porcje.
Wysokość odciętej butelki około 10 cm.


 Przepis z Gotuję, bo lubię.

11 komentarzy:

  1. Mnie też bardzo się podoba ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepięknie, a do tego przepis prosty:) Z pewnością wykorzystam. Szukam jeszcze jakiegoś fajnego przepisu na ciasto. Najlepiej aby ładnie wyglądało, było smaczne i szybkie w przygotowaniu, może mi pomożesz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wejdź na blogu w kategorie. Tam jest wszystko pogrupowane i łatwo coś znajdziesz.

      Usuń
  3. świetny pomysł na podanie sałatki, bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Sałatka od Kasi Guzik z gotuje bo lubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież to pisze w poście. Nie doczytałeś anonimie. :(

      Usuń