.

wtorek, 22 marca 2016

Mazurek czekoladowo bakaliowy

Już w zeszłym roku zainspirował mnie ten mazurek. Jest mocno czekoladowy, jednak dosyć słodki mimo iż pominęłam słodką chałwę i zmniejszyłam trochę ilość cukru. Za to jest mocno bakaliowy. Nie mam w domu takiego dużego talerza by mazurek podać w całości i by ładnie się prezentował na stole. Podałam go na złotym grubym podkładzie ,który można kupić w OpakowaniaCukiernicze.pl . Oprócz okrągłych i prostokątnych podkładów  mają również szeroki wybór pudełek i opakowań do ciast i tortów.



Składniki:
  • Kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 170 g zimnego masła
  • 1 żółtko surowe
  • 1 żółtko gotowane
  • 80 g cukru
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • Pomada czekoladowa:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 530 g
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • Wierzch bakaliowy:
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 80 g orzechów włoskich 
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 40 g rodzynek
  • 40 g żurawiny
  • 3 łyżki kokosu
  • 8 suszonych moreli niesiarkowanych
  • 3 suszone figi ale-raj
  • 3 łyżki rumu
Przygotowanie:
Wierzch bakaliowy:
Czekolady i orzechy drobno posiekać. Rodzynki namoczyć w rumie. Morele pokroić w cienkie paski, figi w kostkę. Wszystkie bakalie wymieszać razem z rodzynkami i pozostałym rumem z namaczania.
Kruche ciasto:
Masło pokroić w kostkę, ugotowane żółtko przetrzeć przez sitko i razem z pozostałymi składnikami wszytko umieścić w misie miksera. Końcówką do ucierania zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na blat stolnicy i zagnieść w kulkę. Blachę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie wyłożyć ciastem. Blachę z ciastem włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć, nakłuć  widelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach. Wyjąć ciasto (piekarnik pozostawić włączony) i w tym czasie mleko przełożyć do garnka dodać połamane czekolady i podgrzewać aż czekolady się rozpuszczą. Gorące mleko z czekoladami wylać na ciepły podpieczony spód, posypać mieszanką bakaliową i ponownie włożyć do piekarnika. Piec kolejne 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawić w blaszce do ostudzenia.


Inspiracja z moją modyfikacją Kulinarne Szaleństwa Margarytki

10 komentarzy:

  1. Piękny mazurek :) Aż się mieni w oczach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ileż tu pyszności:) wszystko pięknie zebrane w jednym cieście:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie! Chyba zrobię na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ILe czasu zajmuje caly proces ciasta? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie nie tak długo. W czasie schładzania ciasta przygotujesz mieszankę bakali. Potem podpiec, podgrzać mleko z czekoladą i ponownie na 15 minut do piekarnika.

      Usuń
  5. witam ciasto przepyszne pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Tereso mazurek już upieczony?

      Usuń
  6. Co może być zamiast rumu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dać wódkę, spirytus lub jakiś inny alkohol. Ile to zależy co dodasz dolewaj i próbuj. :)

      Usuń