.

wtorek, 22 marca 2016

Mazurek czekoladowo bakaliowy

Już w zeszłym roku zainspirował mnie ten mazurek. Jest mocno czekoladowy, jednak dosyć słodki mimo iż pominęłam słodką chałwę i zmniejszyłam trochę ilość cukru. Za to jest mocno bakaliowy. Nie mam w domu takiego dużego talerza by mazurek podać w całości i by ładnie się prezentował na stole. Podałam go na złotym grubym podkładzie ,który można kupić w OpakowaniaCukiernicze.pl . Oprócz okrągłych i prostokątnych podkładów  mają również szeroki wybór pudełek i opakowań do ciast i tortów.



Składniki:
  • Kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 170 g zimnego masła
  • 1 żółtko surowe
  • 1 żółtko gotowane
  • 80 g cukru
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • Pomada czekoladowa:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 530 g
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • Wierzch bakaliowy:
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 80 g orzechów włoskich 
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 40 g rodzynek
  • 40 g żurawiny
  • 3 łyżki kokosu
  • 8 suszonych moreli niesiarkowanych
  • 3 suszone figi ale-raj
  • 3 łyżki rumu
Przygotowanie:
Wierzch bakaliowy:
Czekolady i orzechy drobno posiekać. Rodzynki namoczyć w rumie. Morele pokroić w cienkie paski, figi w kostkę. Wszystkie bakalie wymieszać razem z rodzynkami i pozostałym rumem z namaczania.
Kruche ciasto:
Masło pokroić w kostkę, ugotowane żółtko przetrzeć przez sitko i razem z pozostałymi składnikami wszytko umieścić w misie miksera. Końcówką do ucierania zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na blat stolnicy i zagnieść w kulkę. Blachę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie wyłożyć ciastem. Blachę z ciastem włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć, nakłuć  widelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach. Wyjąć ciasto (piekarnik pozostawić włączony) i w tym czasie mleko przełożyć do garnka dodać połamane czekolady i podgrzewać aż czekolady się rozpuszczą. Gorące mleko z czekoladami wylać na ciepły podpieczony spód, posypać mieszanką bakaliową i ponownie włożyć do piekarnika. Piec kolejne 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawić w blaszce do ostudzenia.


Inspiracja z moją modyfikacją Kulinarne Szaleństwa Margarytki

8 komentarzy:

  1. Piękny mazurek :) Aż się mieni w oczach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ileż tu pyszności:) wszystko pięknie zebrane w jednym cieście:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie! Chyba zrobię na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ILe czasu zajmuje caly proces ciasta? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie nie tak długo. W czasie schładzania ciasta przygotujesz mieszankę bakali. Potem podpiec, podgrzać mleko z czekoladą i ponownie na 15 minut do piekarnika.

      Usuń
  5. witam ciasto przepyszne pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Tereso mazurek już upieczony?

      Usuń