Składniki:
- czekolada biała 100 g
- masło 25 g
- jajka 2 szt
- kremówka 120 ml
- do dekoracji
- kremówka 100 ml
- truskawki
- rurki waflowe
- serduszka z czekolady
- złote kuleczki
Przygotowanie:
Jajka sparzyć. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.Do płynnej czekolady dodać pokrojone masło i mieszać do rozpuszczenia się.Zdjąć z pieca chwilkę przestudzić i dodać po jednym żółtku cały czas mieszając.Masę pozostawić do przestudzenia.Zimną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy z czekolady.Białka ubić na sztywno z szczyptą soli i delikatnie wmieszać do masy.Rozlać mus do kieliszków i odłożyć do stężenia na około 3-4 h. Ubić zimną kremówkę i za pomocą szprycy wycisnąć kleks bitej śmietany i udekorować.
booskie:D:D ja chcę takie!:D
OdpowiedzUsuńwygląda baaardzo smacznie:)))
OdpowiedzUsuńohhhh, pewnie jest przepyszny ;]
OdpowiedzUsuńO kurcze, jak to wyglada:-) Kalorii ma cale pewnie nieziemskie ilosci, ale chyba moglabym zgrzeszyc. Gratuluje swietnych zdjec:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa : ),Sylwia S kalorii owszem dużo ale tak jak piszesz można od czasu do czasu zgrzeszyć :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie! Taki delikatny, aksamitny, mmm...
OdpowiedzUsuńMus wygląda rewelacyjnie :) Alina wpraszam się do Ciebie na deser ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam,daj tylko znać kiedy.
UsuńAla fajny ten deserek
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńDeser przepyszny! Niebo w gębie. Zrobiłam hurtem z kilkoma innymi deserami na urodziny zamiast tortu. Wszystko x4. Ale uczta. Polecam, wrócę do przepisu z pewnością!
OdpowiedzUsuńWitam ,przepis wygląda super,na pewno wypróbuję :) a jaką białą czekoladę Pani użyła?
OdpowiedzUsuńCzekolada białą z wedla.
UsuńNa ile porcji,pucharków jest przepis?
OdpowiedzUsuńU mnie 4 porcje ale to zależy jak duże pucharki użyjesz.
OdpowiedzUsuń