.

wtorek, 12 lipca 2016

Lemoniada cytrusowa

Przy upałach to najlepszy napój, który nas orzeźwi i ugasi pragnienie. Lemoniada to obowiązkowo spora ilość lodu, mięty oraz owoców cytrusowych u mnie  pomarańcze, mandarynki i cytryny. Ja dosładzam lemoniadę miodem. Szczególnie polecam Miody Wileńskich.




Składniki:
  • 2 pomarańcze
  • 2 mandarynki
  • 2 cytryny
  • 2-3 gałązki mięty
  • 1-2 łyżki miodu rzepakowego Miody Wileńskich
  • 20-25 kostek lodu
  • 1-1,5 litra wody mineralnej
Przygotowanie:
W niewielkiej ilości wody rozpuścić miód. Cytryny, pomarańcze i mandarynki umyć i sparzyć gorącą wodą. Pokroić w plasterki. Połowę owoców włożyć do dzbanka dodać gałązkę mięty i za pomocą drewnianej pałki rozgnieść owoce by puściły sok. Wlać rozpuszczony miód. Dodać kostki lodu, resztę pokrojonych owoców, miętę i uzupełnić zimną wodą mineralną, wymieszać. Włożyć naczynie na około pół godziny do lodówki lub pić bezpośrednio po przygotowaniu.



2 komentarze: