Składniki:
- 1,5 kg młodej białej kapusty
- 250 g marchewki
- 30 g soli morskiej
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, czosnek drobno pokroić, koperek posiekać. Warzywa przełożyć do miski wsypać sól i wymieszać. Po godzinie ponownie wymieszać, wygnieść i pozostawić na kolejne dwie godziny aż kapusta puści sok i zmięknie.
Kapustę przełożyć do kamiennego garnka, ugnieść, położyć talerzyk i obciążyć kamieniem. Pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-3 dni. Codziennie kapustę przebić trzonkiem żeby wyszły z niej gazy. Ukiszoną kapustę przełożyć do wyparzonych słoików, zalać powstałą zalewą, zakręcić i przechowywać w lodówce.
Przepis z Co mi w duszy gra
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz