.

czwartek, 10 listopada 2016

Zupa porowa z szynką i pieczarkami

Na jesienno zimowe rozgrzanie proponuję pyszną zupę porową z dodatkiem szynki i pieczarek. Przygotowanie zupy to około pół godzinki. Więc to też coś dla zapracowanych i narzekających na brak czasu. Zupa jest rozgrzewająca i sycąca.


Składniki:
  • około 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2  pory
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 150 g Szynka Polska Hańderek
  • 100 g pieczarek
  • 100 g serka topionego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • ser żółty
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa ale-raj
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę, por w półplasterki, czosnek w plasterki.
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na pól łyżce masła klarowanego.
Szynkę pokroić w słupki.
Rozgrzać w garnku 1,5 łyżki masła klarowanego dodać por, czosnek cebulę i podsmażać około 10 minut. Zalać bulionem dodać pokrojony w mniejszą kostkę serek topiony i gotować do miękkości. Pod koniec dodać podsmażone pieczarki, szynkę i ponownie zagotować. Do jogurtu wlać 2-3 łyżki płynu z zupy, rozmieszać i mieszając wlać do zupy. Zupę zagotować. Doprawić do smaku.
Podawać posypaną na górze startym żółtym serem i słupkami z szynki.




4 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie i smakuje zapewne przepysznie,koniecznie muszę wypróbować.
    Pozdrawiam,

    Doris

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna zupka, a mi się podoba ta drewniana podkładka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już wiem co będę jadł jutro na obiad :D

    OdpowiedzUsuń