.

wtorek, 20 grudnia 2016

Czeskie rogaliki orzechowe

Bardzo kruche rogaliki wręcz rozsypują się w buzi. Zrobienie ich nie trwa długa ale też za długo na talerzu nie leżą. Znikają w szybkim tempie. 



Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki umieścić w misie miksera, zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na stolnicę, uformować wałek, owinąć w folię spożywczą i włożyć na około 1 godzinę do lodówki.
Z ciasta odrywać po kawałku, uformować wałek grubości około 1 cm i pokroić w 4 cm kawałki. Z każdego kawałka uformować rogalik.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni około 15-18 minut. Po wyjęciu zostawić na blaszce i ostrożnie zdejmować bo rogaliki są bardzo kruche.
Roztopić w kąpieli wodnej polewę czekoladową i zanurzyć pół rogalika. Układać na metalowej kratce i odłożyć do stwardnienia.



4 komentarze:

  1. Wyglądaja smakowicie, muszę zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygladaja zrobie i dam znac jak mi wyszły

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie rogaliczki wyszły pyszne, świetny pszepis Najlepszy :) polecam :)

    OdpowiedzUsuń