Składniki:
- Ciasto szpinakowe:
- 3 jajka
- 450 g mrożonego szpinaku(rozdrobniony)
- 3/4 szkl cukru
- 1,5 szkl mąki pszennej typ 500
- 0,5 szkl mąki krupczatki
- 0,5 szkl oleju
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Bita śmietana:
- 250 ml zimnej śmietanki 30% Mlekoma
- 125 g mascarpone Mlekoma
- 2 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo:
- 1 galaretka agrestowa
- 400 ml wody
- owoc granatu
- ciasteczka grzybki(można pominąć)
Szpinak rozmrozić na sitku. Ja robię to wieczorem i zostawiam na całą noc.
Galaretkę przygotować w 400 ml wody wylać do płaskiego naczynia i odłożyć do stężenia.
Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko.
Jajka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać porcjami szpinak i miksować na wolnych obrotach. Następnie dodawać naprzemiennie i małymi porcjami olej i mąki. Gdy masa będzie jednolita wylać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni góra-dół i piec około 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić. Ściąć około 1,5 cm ciasta z wierzchu i odłożyć do pokruszenia.
Zimną śmietankę razem z mascarpone ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Na końcu dodać pokrojoną w kostkę galaretkę i delikatnie wymieszać ( nie miksować). Rozsmarować na cieście a na górę pokruszyć ścięte ciasto. Udekorować owocami granatu i ułożyć grzybki. Ciasto odłożyć na 2-3 godziny do lodówki by śmietana stężała.
Pięknie ci wyszło to ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńAleż piękne ciacho !
OdpowiedzUsuńA gdzie kupiłaś te ciastka grzybki?
OdpowiedzUsuńA gdzie można kupić grzybki?
OdpowiedzUsuńJa kupiłam na targu na stoisku ze słodkościami. :)
Usuńczy pol szklanki oleju na to ciasto jest wystarczające?
OdpowiedzUsuńNa taką porcję wystarczające.
UsuńCzy na duża blachę wystarczy podwoić składniki??
OdpowiedzUsuńNie wiem jak duża ta twoja blacha. Musisz sama przeliczyć.
OdpowiedzUsuń