Składniki:
- Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 250g masła
- Lukier na bezę:
- 1 białko
- 130 g cukru pudru
- Krem budyniowy:
- 250 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 130g masła
- Dodatkowo:
- orzechy włoskie mielone
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować wałek, owinąć w folię i włożyć na około 30 minut do lodówki.
Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto na grubość około 4 mm i wykrawać kółka o średnicy około 2-3 cm. Ciasteczka ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Zmiksować białko z cukrem pudrem i posmarować z wierzchu połowę ciasteczek.
Piec w 170 stopniach około 15-17 minut po upieczeniu ostudzić.
Krem:
Połowę mleka zagotować z cukrem. w reszcie mleka rozmieszać mąki i wlać do gotującego się mleka. Mieszając zagotować. Zdjąć z ognia przykryć budyń z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami ostudzony budyń i ucierać.
Ciasteczko bez bezy posmarować kremem, przykryć ciasteczkiem z bezą i odłożyć w zimne miejsce by krem zastygnął. Później posmarować boki ciasteczek i obtoczyć w zmielonych orzechach.
Ciasteczka przechowywać w lodówce lub zimnym miejscu.
Źródło: klik
prezentują się luksusowo :)
OdpowiedzUsuńWyglądają tak zimowo, świątecznie :) Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuń