Składniki:
- Ciasto:
- 280 g masła lub margaryny
- 140 g cukru pudru
- 4 żółtka
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- Nadzienie:
- puszka masy kajmakowej
- Polewa:
- 125 g margaryny
- 0,5 szkl cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki zimnej wody
- Dodatkowo:
- zmielone orzechy włoskie
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać przesianą mąkę, kakao i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie mocno kleić się do rąk dosypać mąki.
Z ciasta uformować kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać foremki do orzeszków. Piec około 10-12 minut w 180 stopniach. Ostudzić po upieczeniu.
Polewa:
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać.
Z dwóch połówek zlepiać orzeszki i nadziewać masą kajmakową. Zlepiony orzeszek z jednej strony zanurzyć w polewie i obtoczyć w mielonych orzechach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz