Składniki:
- Masa makowa:
- 250 g maku zmielonego*
- 250-300 ml mleka
- 130 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki miodu
- 30 g masła
- 100 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich ale-raj
- 50 g migdałów w płatkach
- 2 białka
Masa makowa:
* Ja masę makową przygotowuję z suchego mielonego maku. Mak mielę na sucho w maszynce do maku albo w piekarni lub cukierni.
Zmielony mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masła, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.
Dzieki za przepis ,wlasnie mam mielony mak a wszedzie tylko przepisy z maku calego, zagotowanego i pozniej zmielonego ,wyprobuje z pewnoscia!
OdpowiedzUsuńPoz.Dana
Nadaje się idealnie do kutii. :)https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńFajny sposób.
OdpowiedzUsuńmam mak ale nie mam go jak zmielic - brak maszynki
OdpowiedzUsuńTo możesz jeszcze pogotować w mleku i zmielić w maszynce do mięsa.
Usuń