.

środa, 4 stycznia 2017

Pesto z buraczków

Kto lubi buraczki niech zrobi sobie pyszne pesto buraczkowe. Super smakuje z makaronem chociaż ja sporą cześć zjadłam bezpośrednio po przygotowaniu. A jak wiadomo buraczki to niezła skarbnica witamin i minerałów.
Spaghetti z buraczkowym pesto.


Składniki:
  • 2 mniejsze ugotowane buraczki*
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Orzechy podprażyć na suchej patelni, buraczki pokroić na mniejsze kawałki. Do pojemnika z blendera włożyć buraczki, orzechy, oliwę z oliwek, czosnek, sok z limonki i zmiksować na gładko. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po przygotowaniu w zamkniętym słoiczku możemy przez kilka dni przechowywać w lodówce.

* Mogą być również buraczki pieczone. 

 

4 komentarze:

  1. Buraczki, mimo, iż nie zawierają tak wiele żelaza, jak się zakłada, to mają cenną umiejętność krwiotwórczą, a więc w każdej postaci będą idealne!:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, nic tylko jeść na zdrowie ;)

    OdpowiedzUsuń