niedziela, 15 stycznia 2017

Ciasto latte macchiato

To ciasto jest dla tych którzy lubią delikatne i wilgotne wypieki. Ciasto z aromatem kawy, które rozpływa się w ustach. Może wydawać się trudne bo jest kilka warstw jednak jest bardzo proste do zrobienia. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.





Składniki:
  • Biszkopt na spodzie:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4,5 łyżki mąki pszennej Młyn Kopytowa
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt na górze:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 700 ml kremówki 30%
  • 300 g mascarpone Mlekoma
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Poncz: 
  • 350 ml mocnego naparu z kawy
  • 100 ml likieru kawowego
  • Dodatkowo:
  • 300-400 g okrągłych biszkoptów
  • kakao do oprószenia
Przygotowanie:
Biszkopt:  
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 40*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25-30 min w 170 stopniach.
Drugi biszkopt przygotowujemy tak samo, jednak czas pieczenia jest około 15 minut.
Można również upiec biszkopt z 8 jajek i przekroić tak by biszkopt na spodzie był grubszy od tego z góry.
Poncz:
Zimny napar z kawy wymieszać z likierem.
Krem:
Zimną kremówkę wlać do naczynia dodać mascarpone i zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder. 
Warstwy ciasta: 
Biszkopt z 6 jajek, nasączyć naparem, rozsmarować część kremu, ułożyć na całej powierzchni namoczone w naparze biszkopty, rozsmarować część kremu, przykryć biszkoptem z 3 jajek, nasączyć naparem, rozsmarować cienką warstwę kremu, ułożyć namoczone w naparze biszkopty i odłożyć do schłodzenia najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć kakao.

18 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie - jak tylko będę miał porządny piekarnik to wypróbuję ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. ALe pycha ciacho,muszę wypróbować przepis ;)_

    OdpowiedzUsuń
  3. Elegancko się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam a do śmietany nie ubitej dodac serek mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak, ja zawsze tak ubijam macarpone z kremówką i super się ubija. Ważne żeby ser i śmietana były zimne.

      Usuń
  5. Czy zamiast mascarpone można użyć innego sera?

    OdpowiedzUsuń
  6. Od dawna szukam pysznego i delikatnego ciasta i znalazłam!!! Obłędnie się prezentuje zjadłam bym od razu ze 4 kawałki. Uwielbiam mascarpone to ciasto jest stworzone z myślą o mnie!! :) Dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  7. W sobotę muszę wypróbować, wygląda podobnie do tiramisu. Smakuje pewnie obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Doberek ;) Chciałam zapytać czy to ciacho można zrobić na normalnych biszkoptach nie dodając kakao? Ja wiem, że to już nie będzie taka sama nazwa i ogólnie, ale jakoś nie przepadam za kakaowymi biszkoptami ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie że możesz. Jak napączujesz je mocnym naparem z kawy to też zmienią trochę kolor i zrobią się ciemniejsze.

      Usuń
    2. Świetnie .. :) Dziękuję za odpowiedź i zabieram się do pieczenia ;) :*

      Usuń
  9. Mmm... jedno z najlepszych ciast, na pewno hit wśród tych kawowych :D

    Polecam Ci wersję z mlekiem w proszku - jest fantastyczna, gwarantuję ;)

    http://szczypta-slodyczy.blog.pl/2016/08/12/ciasto-latte-macchiato/

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. A czy można dodać likier czekoladowy zamiast kawowego!?

    OdpowiedzUsuń