Składniki:
- 500 ml soku z jabłek i czarnej porzeczki Smaki Victorii
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru ( w wersji bez cukru pominąć)
- 1 jabłko
- 1/4 szkl wody
- przyprawa do kawy i herbaty ale-raj
- bita śmietana do dekoracji
Odlać pół szklanki soku i rozmieszać w nim mąkę ziemniaczaną. Resztę soku zagotować, wlać rozmieszaną mąkę i ponownie zagotować. Kisiel rozlać do szklanek. Odłożyć do ostudzenia.
Na patelni zagotować wodę, dodać obrane pokrojone w kostkę jabłka i podsmażać na niewielkim ogniu, aż woda odparuje a jabłka będą miękkie lecz nie rozgotowane. Zdjąć z ognia i dodać do smaku przyprawę. Ostudzone jabłka rozłożyć na wierzchu, zrobić kleks z bitej śmietany i lekko oprószyć przyprawą.
ciekawa propozycja, mysle ze sprobuje ! :)
OdpowiedzUsuń