Składniki:
- 1 szkl mąki pszennej
- 0,5 szkl mąki krupczatki
- 0,5 szkl maki ziemniaczanej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 1 szkl cukru pudru
- 4 jajka
- 0,5 szkl soku z pomarańczy Victoria Cymes
- skórka z 2 pomarańczy
- Poncz pomarańczowy:
- 3 łyżki cukru pudru
- 7 łyżek sok z pomarańczy Victoria Cymes
- 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Do utartego masła dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodawać na przemian z sokiem pomarańczowym i ucierać na wolnych obrotach do połączenia się składników. Na końcu dodać skórkę pomarańczową i wymieszać.
Ciasto przelać do silikonowej formy i piec gór-dół w 170 stopniach około 45 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z pieca zostawić babkę na około 8-10 minut w formie następnie wyjąć i jeszcze ciepłą babkę polać z wierzchu ponczem. Ostudzić.
Poncz: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
*Formę metalową wysmarować i wysypać bułką tartą.
Babka pomarańczowa jest niesamowicie aromatyczna.Bardzo ją lubię.
OdpowiedzUsuńPrzepiękna, można użyć sok innej firmy bo takiego nie widziałam jeszcze, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMożesz użyć ale jak spotkasz w sklepie soki z tej firmy polecam bo są pyszne i bez cukru.
UsuńTaki soczek jest w Dino 😉
UsuńŚwietny przepis na pewno spróbuję
OdpowiedzUsuńŚwietny blog i przepisy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie https://magia-zdobienia.blogspot.com/ ;)