.

piątek, 10 lutego 2017

Drożdżówka odrywana z cynamonem

Dawno u mnie nie było nic drożdżowego. Na specjalne zamówienie rodzinki miałam zrobić odrywaną drożdżówkę z dużą ilością pachnącego cynamonu. Kiedyś już ją robiłam ale nie zdążyłam zrobić zdjęć. Jednak oni pamiętali o tym smakołyku. Uwierzcie mi smak i zapach w domu w trakcie pieczenia bezcenny.



Składniki:
  • Ciasto drożdżowe:
  • 450 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • 70 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • 150 ml mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • Nadzienie:
  • 60 g masła
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie: Mleko podgrzać dodać łyżeczkę cukru, mąki i drożdże. Dobrze rozmieszać i odłożyć w ciepłym miejscu by drożdże zaczęły pracować. 
Mąkę przesiać do misy miksera dodać resztę cukru, jajka, sól, zaczyn drożdżowy, rozpuszczone letnie masło i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Miksujemy na wolnych obrotach około 15 minut. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę by ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto uderzyć dłonią by go odgazować, przełożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować na prostokąt 60*25 cm. Ciasto posmarować rozpuszczonym zimnym masłem ale zostawić trochę do posmarowania na górze. Cukier wymieszać z cynamonem odłożyć około 1,5 łyżki na górę a resztę rozsypać po całej powierzchni ciasta. Ciasto wzdłuż krótszego boku przekroić na prostokąty 6*10 cm. Ułożyć jeden na drugim i pokroić na 6 kawałków. Formę 30*10 cm wysmarować masłem ułożyć bokiem pokrojone ciasto. Z wierzchu posmarować odłożonym masłem i posypać cukrem z cynamonem. Ponownie odłożyć by ciasto podrosło do wysokości formy. Piec w 180 stopniach około 35-40 minut. Po wyjęciu z pieca pozostawić około 20 minut formie po tym czasie wyjąć na metalową kratkę.


Inspiracja klik

4 komentarze:

  1. Cukier trzcinowy czy można zastąpić zwykłym?

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam cynamon.
    Myślę, że upiekę tę drożdżówkę.
    Cieszę się, że trafiłam na Twój blog bo same smakowite rzeczy u Ciebie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak lubisz cynamon to koniecznie musisz upiec. Witam Cię serdecznie i zachęcam do korzystania z moich przepisów.

      Usuń