.

piątek, 17 lutego 2017

Sernik na kakowym spodzie

Dzisiaj mam dla was przepis na wyjątkowy sernik. Sernik jest delikatny, lekki, puszysty, wilgotny po prostu rozpływa się w ustach. Sama masa serowa nie jest zbyt słodka ale słodyczy dodaje słodka polewa. Jeśli chcecie z niej zrezygnować polecam zrobić lukier lub dodać więcej cukru.



Składniki:
  • Kruche ciasto:
  • 200 g mąki orkiszowej typ 650
  • 100 g masła zimnego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 750 g sera twarogowego z wiaderka
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 budyń waniliowy b/c na 0,5l mleka
  • 100 ml kremówki 30%
  • Polewa:
  • 100 ml kremówki 30%
  • 100 g masła
  • 80 g cukru kokosowego
  • płatki migdałów
Przygotowanie:
Kruche ciasto: 
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i końcówką do ciast ucieranych miksować na wolnych obrotach aż składniki się połączą.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki wykleić ciastem. Tortownicę włożyć do lodówki i w między czasie przygotować masę serową.
Masa serowa:
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puch. Miksując dodawać stopniowo ser, budyń w proszku, letnie rozpuszczone masło i na końcu wlać kremówkę. Miksować do momentu połączenia się składników. 
Wyjąć tortownicę, dno nakłuć widelcem, wylać masę serową i włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 200 stopni. Piec 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec kolejne 40 minut. Piekarnik wyłączyć, sernik pozostawić do całkowitego wystudzenia w piekarniku. U mnie został na całą noc.
Polewa:
Składniki umieścić w garnuszku i mieszając gotować na niewielkim ogniu około 10 minut. Przestudzoną polewą polać sernik i posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.









1 komentarz:

  1. To wygląda przecudownie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń