.

piątek, 17 lutego 2017

Sernik na kakaowym spodzie

Dzisiaj mam dla was przepis na wyjątkowy sernik. Sernik jest delikatny, lekki, puszysty, wilgotny po prostu rozpływa się w ustach. Sama masa serowa nie jest zbyt słodka ale słodyczy dodaje słodka polewa. Jeśli chcecie z niej zrezygnować polecam zrobić lukier lub dodać więcej cukru.



Składniki:
  • Kruche ciasto:
  • 200 g mąki orkiszowej typ 650
  • 100 g masła zimnego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 750 g sera twarogowego z wiaderka
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 budyń waniliowy b/c na 0,5l mleka
  • 100 ml kremówki 30%
  • Polewa:
  • 100 ml kremówki 30%
  • 100 g masła
  • 80 g cukru kokosowego
  • płatki migdałów
Przygotowanie:
Kruche ciasto: 
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i końcówką do ciast ucieranych miksować na wolnych obrotach aż składniki się połączą.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i boki wykleić ciastem. Tortownicę włożyć do lodówki i w między czasie przygotować masę serową.
Masa serowa:
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puch. Miksując dodawać stopniowo ser, budyń w proszku, letnie rozpuszczone masło i na końcu wlać kremówkę. Miksować do momentu połączenia się składników. 
Wyjąć tortownicę, dno nakłuć widelcem, wylać masę serową i włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 200 stopni. Piec 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec kolejne 40 minut. Piekarnik wyłączyć, sernik pozostawić do całkowitego wystudzenia w piekarniku. U mnie został na całą noc.
Polewa:
Składniki umieścić w garnuszku i mieszając gotować na niewielkim ogniu około 10 minut. Przestudzoną polewą polać sernik i posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.









12 komentarzy:

  1. To wygląda przecudownie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Daj znać czy smakował. :)

      Usuń
    2. Przepyszny! Robilam wiele podobnych sernikow ale ten byl najsmaczniejszy do tej pory :)

      Usuń
  3. A czy może być zwykły cukier w polewie?? Czy musi być kokosowy bo nie posiadam a właśnie robie:(((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już chyba za późno odpowiadam skoro właśnie robiłaś ale myślę,że tak. Zamiast kokosowego może być trzcinowy lub brązowy.

      Usuń
  4. Jaka powinna byc konsystencja sera po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik po upieczeniu zostawiłam na cała noc w piekarniku. Rano był już taki jak widać na zdjęciu. Trzymał konsystencję i nie był płynny.

      Usuń
    2. Piekłam 1,5h jednak ser jest praktycznie taki jak w pudeleczku, bardzo mokry tak jakby nie upieczony i nie wiem w czym moze byc problem

      Usuń
    3. Hmmm a może to wina twarogu. Już tez mi się tak zdarzyło z sernikiem.

      Usuń
  5. Chyba w polewie trzeba jeszcze kakao? Dosypie, bo na zdjęciu polewa jest ciemna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do polewy nie dodałam kakao. Ciemna polewa zrobiła się z cukru.

      Usuń