Składniki:
- 200 g orzechów włoskich
- 250 g daktyli bez pestek
- 150 g suszonych śliwek
- 200 g kokosu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2-3 łyżki płynnego miodu
- kokos do obtoczenia
- spirytus*
Orzechy, daktyle i śliwki zalać wrzątkiem. Przykryć i zostawić na około 40-50 minut. Po tym czasie zlać płyn a bakalie zmiksować. Masa będzie dosyć sucha więc stopniowo dolewać płynu z bakalii. Wsypać kokos dodać miód, olej kokosowy i wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt sucha by uformować kuleczki dolać płynu. Ja w całości dolałam około 1 szklanki. Uformować małe kuleczki i obtoczyć w kokosie. Odłożyć na około 1-2 godziny by masa stężała. W wersji dla dorosłych można wlać trochę spirytusu.
Przepis od Ewelina Maćkiewicz-Cnota z moimi modyfikacjami.
Też chce takie !😊 pyszności 😊
OdpowiedzUsuńPrzestanę tu przychodzić, jeśli za każdym razem moja dieta będzie szła w odstawkę! Pocieszające, że przepis bliski Paleo, które stosuję:)
OdpowiedzUsuńPrzeapetyczne! Kradnę kilka :)
OdpowiedzUsuńjuż z przepisu są smaczne a co dopiero w realu, mniam, mniam...
OdpowiedzUsuńRobiłam na święta są pychotka.
OdpowiedzUsuńW naszej części polski bajaderki jada się kwadratowe, oblane czekoladą i z kleksem z bitej śmietany, ale te wyglądają po prostu ślicznie! :)
OdpowiedzUsuń