.

piątek, 10 marca 2017

Ciasto z kremem cappuccino

Dziś mam coś dla smakoszy kawowych wypieków. Ciasto z pysznym kremem cappuccino i bitą śmietaną. Można zmieniać smak kremu używając różnych smaków cappuccino. Jednak nam najbardziej smakuje ze śmietankowy lub waniliowym.



Składniki:
  • Biszkopt kakaowy:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem cappuccino:
  • 250 g masła
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 0,5 szkl cukru
  • 1/4 szkl gorącej wody
  • 5 łyżek cappuccino śmietankowego
  • 1/4 szkl ciepłej wody
  • 3 łyżki żelatyny
  • Do nasączenia biszkoptu:
  • 0,5 szkl gorącej wody
  • 1 łyżeczka kawy o smaku cappuccino
  • Bita śmietana:
  • 500 ml kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/4 szkl ciepłej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny 
Przygotowanie:
Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 stopniach. 
Krem cappuccino:
Odlać pół szklanki mleka i rozmieszać w nim mąkę. Resztę mleka zagotować, wlać wymieszaną mąkę i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wlać żółtka zmiksowane z cukrem, wymieszać i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i do gorącego budyniu wlać rozmieszane w 1/4 szkl wody cappuccino oraz rozmieszaną w 1/4 szkl ciepłej wody żelatynę. Dokładnie wymieszać przykryć z wierzchu folią spożywczą by nie zrobił się "kożuch" i odłożyć w chłodne miejsce do przestudzenia. Gdy budyń będzie zimny i lekko zgęstnieje utrzeć masło i dodawać małymi porcjami budyń i ucierać do uzyskania gładkiego kremu. 
Biszkopt nasączyć i wyłożyć krem cappuccino. Odłożyć do stężenia.
Bita śmietana: 
Zimną kremówkę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder oraz wlewać wolnym strumieniem namoczoną i rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę. Bitą śmietanę rozsmarować na kremie i ponownie odłożyć do stężenia. Przed podaniem oprószyć zmieloną kawą. 


8 komentarzy:

  1. Bardzo smacznie wygląda i moje smaki też pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że nie mam cierpliwości do pieczenia - może jest tutaj jakiś przystojniak, który by mi w tym pomógł? ;> A tak poważnie - super wygląda, więc może w weekendzik się skuszę i upichcę. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śwetne! Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie szukam inspiracji do nowych ciast. Muszę przyznać, że takiego jeszcze nie jadłam. Chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie i na pewno tak smakowało :). Przy najbliższej okazji muszę upiec :)

    OdpowiedzUsuń