piątek, 12 kwietnia 2019

Sałatka puszek z jajkami i groszkiem

Dzięki temu, że jajka i ser są starte na małych oczkach tarki nasunęła mi się nazwa tej sałatki. Po ułożeniu kolejnych warstw może nam się wydawać, że jest jej sporo. Jednak gdy już zaczniemy nakładać sałatkę zauważymy jaka ona jest puszysta. Taka sałatka z pewnością może być zrobiona na imprezę jak i świąteczne wielkanocne śniadanie.


Składniki:
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 0,5 puszki groszku konserwowego
  • 100 g żółtego sera
  • 4-5 rzodkiewek
  • zielona cebulka
  • Sos majonezowy:
  • 3 łyżki majonezu 
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 0,5 łyżeczki ziół dalmatyńskich
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
Przygotować najlepiej szklane naczynie w którym będą widoczne warstwy sałatki. Jajka, żółty ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Cebulkę pokroić. Rzodkiewki zetrzeć na dużych oczkach. Groszek przepłukać zimną wodą i odsączyć.
Składniki sosu wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Układać kolejno warstwy: jajka, część sosu, groszek konserwowy, część sosu, żółty ser, reszta sosu, cebulka i na końcu starte rzodkiewki. Naczynie owinąć przeźroczystą folią i włożyć na kilka godzin do lodówki by smaki się przegryzły. Sałatkę można zrobić dzień wcześniej.



3 komentarze:

  1. i jak tu trzymać dietę hihi :) Wygląda pysznie, chyba sprobuje zrobić na nadchodzące święta.

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie wez tu schudnij

    OdpowiedzUsuń