Składniki:
- 3 duże jajka
- 0,5 szkl cukru
- 2,5 szkl mąki pszennej T500
- 1 szkl maślanki
- 0,5 szkl oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g rabarbaru
- 2-3 łyżki cukru
- Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g masła irlandzkiego Mlekoma
- 50 g cukru
Kruszonka:
Zimne masło, mąkę i cukier zagnieść. Uformować kulkę włożyć do woreczka i schłodzić.
Rabarbar pokroić w niewielkie kawałki zasypać cukrem i odłożyć na 2-3 godziny.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Białka zmiksować z cukrem na sztywno i nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku. Miksować do momentu aż masa będzie sztywna jak na biszkopt.
Do ubitej masy dodać połowę mąki, maślanki, oleju i miksować na wolnych obrotach gdy składniki się połączą dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę.
Formę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na cieście rozsypać rabarbar (bez soku) i pokruszyć kruszonkę.
Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 35-40 minut do tzw suchego patyczka.
*Można ciasto upiec w mniejszej formie wtedy będzie wyższe.
Juz czuję ten smak :-) Upiekę bo mam rabarbar :-)
OdpowiedzUsuń