sobota, 6 maja 2017

Ciasto na maślance z rabarbarem

Rozpoczyna się najlepszy sezon w roku. Czas kiedy mamy dostęp do świeżych ogródkowych owoców i warzyw. Na pierwszy ogień idzie rabarbar a z nim szybkie ciasto na maślance.



Składniki:
  • 3 duże jajka
  • 0,5 szkl cukru
  • 2,5 szkl mąki pszennej T500
  • 1 szkl maślanki
  • 0,5 szkl oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g rabarbaru
  • 2-3 łyżki cukru
  • Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g masła irlandzkiego Mlekoma
  • 50 g cukru 
Przygotowanie:
Kruszonka:
Zimne masło, mąkę i cukier zagnieść. Uformować kulkę włożyć do woreczka i schłodzić.
Rabarbar pokroić w niewielkie kawałki zasypać cukrem i odłożyć na 2-3 godziny. 
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Białka zmiksować z cukrem na sztywno i nie przerywając miksowania dodawać po jednym żółtku. Miksować do momentu aż masa będzie sztywna jak na biszkopt.
Do ubitej masy dodać połowę mąki, maślanki, oleju i miksować na wolnych obrotach gdy składniki się połączą dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę.
Formę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na cieście rozsypać rabarbar (bez soku) i pokruszyć kruszonkę.
Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 35-40 minut do tzw suchego patyczka.
*Można ciasto upiec w mniejszej formie wtedy będzie wyższe. 




1 komentarz: