wtorek, 30 maja 2017

Gulasz z kiełbasą i soczewicą

Dużym zainteresowaniem na blogu cieszą się dania jednogarnkowe. Ale wcale się nie dziwię, bo ja sama je bardzo lubię. Według mnie takie dania są dużo bardziej aromatyczne i smaczne. Jakiś czas temu dodałam "Gulasz z kiełbasy z warzywami" a dzisiaj mam dla was trochę zmienioną wersję ale równie smaczną.



Składniki:
  • 500 g kiełbasy (śląska, podwawelska itp)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 3 średnie ziemniaki 
  • 1 szkl passaty pomidorowej
  • 1 szkl bulionu warzywnego 
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka suszonych pomidorów (można kupić w ale -raj)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Do smaku:
  • sól 
  • pieprz kolorowy
  • pieprz ziołowy
  • szczypta ostrej papryki
  • Dodatkowo:
  • 150 g zielonej soczewicy 
Przygotowanie:
Marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę i czosnek w drobną kostkę. Paprykę i ziemniaki w większą kostkę. Pieczarki pokroić na 4 lub 6 części jak są duże.
Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju kokosowym. Przełożyć na talerz pozostawiając tłuszcz na patelni. 
Na tej samej patelni podsmażyć cebulę po chwili dodać czosnek i chwilkę podsmażać aż cebulka się lekko zrumieni. Dodać marchew, pietruszkę, paprykę i dalej podsmażać około 8-10 minut by wszystkie warzywa ładnie się podsmażyły. Wlać bulion, passatę pomidorową, dodać ketchup, suszone pomidory, paprykę słodką i pod przykryciem gotować do momentu aż ziemniaki i warzywa będą miękkie od czasu do czasu mieszając. Jeśli będzie zbyt mało płynu dolać bulionu.
Doprawić do smaku.

W osobnym garnku ugotować w osolonej wodzie soczewicę. Jeśli mamy pewność, że cały gulasz zjemy od razu soczewicę wymieszać z gulaszem. A jeśli nie to proponuję by każdy dodał sobie do swojej porcji. 



 

1 komentarz: