.

czwartek, 4 maja 2017

Kiełbasa pieczona z cebulą jabłkiem i żurawiną

Sezon grillowy się rozpoczął ale niestety pogoda w długi majowy weekend  nie okazała się zbyta łaskawa. Ale u nas kiełbasa chociaż nie z grilla tylko z  piekarnika na stole się pojawiła. Miałam okazję wypróbować kiełbaski włoskie z suszonymi pomidorami Hańderek. Mogę tylko powiedzieć że są pyszne, zresztą jak wszystkie ich produkty.
























Składniki:
Przygotowanie:
Cebulę obrać pokroić w piórka i podsmażyć na oleju kokosowym. Razem z tłuszczem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Kiełbaski nakłuć w kilku miejscach wykałaczką i ułożyć na cebuli. Jabłko pokroić razem ze skórką w półplasterki, wykroić gniazda nasienne i ułożyć między kiełbaskami. Wlać piwo, posypać żurawiną i oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 30-40 minut. W trakcie pieczenia 2-3 razy polać kiełbaski powstałym płynem.


2 komentarze:

  1. bardzo fajny pomysł, a ja właśnie na Wielkanoc nie upiekłam kiełbasy i teraz za mną chodzi. Taka wersja z owocami jest obiecująca

    OdpowiedzUsuń