.

wtorek, 20 lutego 2018

Zapiekanka gyros

Sałatki gyros robię dosyć często ale po raz pierwszy zrobiłam zapiekankę. Muszę wam powiedzieć, że jest rewelacyjna. Więc szczerze wam ją polecam.



Składniki:
  • 200 g ryżu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona
  • 5 ogórków konserwowych
  • 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 150 g sera żółtego gouda
  • 150 sera mozzarella
  • 3-4 łyżeczki przyprawy do gyrosa 
  • 2 łyżki oleju
  • olej do podsmażenia
  • Sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę wlać 2 łyżki oleju dodać przyprawę i wymieszać. Włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.
Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko.
Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paski a ogórki w plasterki. Kukurydzę odsączyć.
Majonez wymieszać z ketchupem.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i lekko przesmażyć cebulę i paprykę. Chodzi o to by zmiękła a się nie zrumieniła. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni podsmażyć na niewielkiej ilości oleju pokrojone piersi.
Naczynie żaroodporne o wymiarach 23*23 cm wysmarować lekko olejem. Na dno wyłożyć ryż, cienko posmarować sosem zetrzeć goudę, wyłożyć mięso, ponownie posmarować sosem, rozłożyć paprykę, cebulę, ogórki i kukurydzę, posmarować resztą sosu i na wierzchu posypać mozzarellą.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 30 minut w 180 stopniach.




3 komentarze:

  1. Pysznie wygląda, musi byc przesmaczna

    OdpowiedzUsuń
  2. Mogła bym jeść oczami. Tyle uśmiechu w jednym daniu. Koniecznie muszę skorzystać z tego przepisu :D

    OdpowiedzUsuń