niedziela, 27 maja 2018

Ciasto z kremem rafaello i truskawkami

Nareszcie są moje ulubione owoce czyli truskawki. Nie wyobrażam sobie by nie korzystać z tej okazji i nie upiec z nimi ciast, deserów a także knedli czy pierogów. Już od dłuższego czasu wiem, że kokos i truskawki to duet doskonały. Dzisiaj serwuję wam rewelacyjne ciasto i nie zwlekajcie zbyt długo by go zrobić.


Składniki:
  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem kokosowy:
  • 500 ml zimnej kremówki 30%
  • 2 śnieżki w proszku
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g mielonych migdałów*
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 100 ml adwokatu
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 800 ml wrzątku
  • truskawki
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem do momentu połączenia się z masą. Wylać do formy o wymiarach 33-23 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 stopniach. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty.

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć do stężenia.
Krem kokosowy:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i odłożyć do przestudzenia.
Zimną kremówkę ubić na sztywno ze śnieżkami. Cały czas ubijając wlewać małym strumieniem zimną ale płynną czekoladę. Wlać adwokat dodać zmielone migdały, wiórki kokosowe i krótko zmiksować lub dokładnie wymieszać szpatułką.
Na biszkopcie rozsmarować 2/3 kremu, przykryć drugim biszkoptem, rozsmarować 1/3 kremu, poukładać truskawki i zalać tężejącą galaretką. Włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.


*Użyłam płatki migdałowe i krótko zmiksowałam w blenderze.


 

2 komentarze:

  1. Chciałam zrobić zwykłe ciasto z galaretką, ale ta wersja jest o wiele lepsza!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda to ciasto! Muszę wypróbować przepis ;)

    OdpowiedzUsuń