poniedziałek, 21 maja 2018

Ptysie z kremem rabarbarowym

Jak nie wiecie jak wykorzystać nadmiar rabarbaru to polecam wam zrobić ptysie z kremem rabarbarowym. Krem jest delikatny, orzeźwiający o lekko kwaskowym smaku. Do kremu najlepiej użyć mocno czerwonego rabarbaru wtedy kolor kremu będzie bardziej różowy. Ja niestety nie mam takiej odmiany.



Składniki:
  • Ciasto na ptysie:
  • 250 ml wody
  • 125 g masła
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 4 jajka
  • Krem rabarbarowy:
  • 700 g rabarbaru
  • 200 g cukru
  • 1 mała cytryna
  • 20 g żelatyny
  • 500 g mascarpone
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ciasto na ptysie:
Do rondelka wlać wodę, dodać masło i całość zagotować. Wsypać mąkę i energicznie mieszać. Chwilkę gotować aż masa zacznie odchodzić od ścianek i zrobi się gładka. Masę ostudzić. Następnie dodawać po jednym jajku i ucierać. Masa powinna uzyskać kremową konsystencję. Masę przekładamy do szprycy z końcówką gwiazdki i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy szprycą z ciasta okrągłe kształty. Robimy spore odstępy, bo ptysie znacznie urosną. Pieczemy około 20-25 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu studzimy na metalowej kratce.
Krem rabarbarowy:
Rabarbar pokroić w małą kostkę, zasypać cukrem. Dodać sok z cytryny i startą skórkę.
Odłożyć na około pół godziny. W tym czasie cukier się rozpuści, a rabarbar puści sok. Rabarbar wstawić na mały ogień i gotować na wolnym ogniu aż zacznie się rozpadać. Zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Masę ostudzić i mocno schłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce. Zimną masę rabarbarową miksować i dodawać po łyżce zimnego mascarpone. Miksować do momentu połączenia się składników. Ptysie przekroić na pół nadziać gotowym kremem. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. bardzo ciekawy pomysł! z chęcią bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się ten artykuł. Będę tutaj częściej zaglądać.

    OdpowiedzUsuń