środa, 24 lipca 2013

Clafoutis z czereśniami i borówką

Kila razy natknęłam się w internecie  na to ciasto i pierwsze moje myśli były takie "ale zakalec". Ale dzisiaj wiem że to tak ma wyglądać.Jest  bardzo smaczne w smaku przypomina mi trochę naleśniki. Jest to znane francuskie ciasto. Kto myślał tak jak ja to zachęcam do zrobienia,bo warto.


Składniki:
 
  • 450 g czereśni
  • 50 g borówek amerykańskich
  • 2 łyżki wiśniówki
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 100 ml kremówki
  • 100 ml mleka
  • 100 g cukru
  • sól szczypta
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki skórki otartej z limonki
  • masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie:
 
Czereśnie umyć i wypestkować. Borówki umyć. Przełożyć na miseczkę dodać wiśniówkę, 2 łyżki cukru, przemieszać i odstawić. Do naczynia przesiać mąkę, dodać cukier,cukier waniliowy,skórkę z limonki,szczyptę soli.Wymieszać .Dodać kremówkę,mleko i wymieszać. Na koniec wlać zmiksowane na puszystą masę jajka i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę do tarty wysmarować masłem,wysypać bułką tartą. Ułożyć odsączone z nadmiaru soku czereśnie i borówki.Wolnym strumienie wylać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st. Piec około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.Forma o średnicy 25 cm.





14 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie! aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wygląda i bardzo smakowicie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się bardzo fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiesz co Ci powiem? - to najładniejsze, najbardziej apetyczne zdjęcie clafoutis jakie do tej pory widziałam! *podziw* :]]

    (szkoda, że sam ten 'wypiek naleśnikowy' jest dla mnie jakoś niezjadliwy, haha, niestety miałam tego roku 'przyjemność' spróbować...xD)

    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mi niezmiernie miło czytać takie pochwalne komentarze.Bardzo dziękuję.
      Wiadomo, że wszystkim wszystko nie może smakować bo byłoby nudno.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Wygląda dobrze-mocno owocowe,a po składzie sądzę,że smaczne.Ja kiedyś robiłam,ale wg.przepisu miałam je smażyć na patelni,wyszło smaczne,ale niestety się rozsypywało i wyglądało bardzo nieapetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj na patelni mogło by być ciężko,z tego przepisu wątpię czy by wyszło.

      Usuń
  6. Nie miałam okazji nigdy spróbować, więc może już czas coś z tym zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  7. Też miałam o nim podobne zdanie i od dłuższego czasu się do niego przymierzam. Twoje wygląda pięknie i zachęcająco, więc chyba się w końcu z nim zmierzę. Tylko chyba już nie w tym roku bo czereśnie się skończyły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czereśnie na targu jeszcze można kupić,więc możesz zrobić jeszcze w tym roku.

      Usuń
  8. cudna dekoracje, wyglada bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń