sobota, 21 lutego 2015

Tort z musem czekoladowym i gruszkami

Otrzymałam słoik pysznych gruszek w syropie z firmy Krokus w zgodzie z naturą. Wiecie jakie oni mają pyszne przetwory owocowo-warzywne, mniammm. Szukałam inspiracji jak je wykorzystać i znalazłam  ten pyszny, delikatny, rozpływający się w ustach mus. Miałam trochę strachu, bo po raz pierwszy miksowałam razem kremówkę z mascarpone, ale wyszło idealnie. Poczęstowałam kilka osób tym torcikiem, wszyscy byli zachwyceni i prosili o przepis. Jak to u mnie, jak jest coś słodkiego to musi być i pyszna kawa. Jeśli i Wy lubicie napić się pysznej kawy to możecie zamówić w sklepie internetowym RichMont.



Składniki:
  • Biszkopt
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kopiasta kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Mus czekoladowy
  • 0,5 l kremówki
  • 250 mascarpone
  • 350 g kremu czekoladowego ( u mnie nutella)
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • 2,5 łyżeczki żelatyny (w oryginale 1,5 łyżeczki)
  • 60 ml ciepłej wody
  • gruszki w syropie Krokus
  • kakao do oprószenia
  • czekoladowe ozdoby
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i  kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st.
Mus czekoladowy: Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy miksera i miksować  do momentu aż będzie "bita śmietana". Dodawać porcjami krem czekoladowy i miksować na średnich obrotach do momentu aż masą się połączy. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i miksować na wolnych obrotach ale około 10-15 sekund.
Na biszkopt wyłożyć 1/3 kremu, ułożyć gruszki i wyłożyć resztę kremu. Wyrównać powierzchnię i włożyć na noc do lodówki. Przed podaniem wierzch oprószyć kakao i udekorować czekoladowymi ozdobami.


Przepis na mus znalazłam u Kasi z Gotuję, bo lubię.







14 komentarzy:

  1. Alinko, znów karmisz nasze oczy pięknie wykonanym tortem. Znów kolejny pyszny przepis na wspaniały tort. Z musem i z gruszkami już robiłam, więc wyobrażam sobie jaki pyszny jest Twój tort :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zakochałam się w tym cieście :-) wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak wygląda pięknie, napewno też smakuje wyśmienicie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Obłędny! Uwielbiam gruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie smaki idealnie połączone :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O mamuniu, ależ on bajecznie wygląda... No pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda rewelacyjnie, bardzo lubię musy czekoladowe pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Alu torcik jest przepiękny :) chętnie bym skosztowała!

    OdpowiedzUsuń
  9. mam pytanko do CIEBIE jako speca od słodkości ,czy ten mus czekoladowy nadawałby się jako masa do kruchych babeczek.POZDRAWIAM MARGOSIA,z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaki ze mnie "spec" :), ale myślę, że się nada.

      Usuń