Muffinki podane na Porcelana Bogucice z kolekcji Rodos Platin.
Składniki:
- Ciasto:
 - 250 g mąki pszennej typ 500
 - 80 g cukru kokosowego bio
 - 2 płaskie łyżki kakao
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 250 ml maślanki
 - 100 ml oleju
 - 1 jajko
 - 50 g czekolady mlecznej Hershey's
 - 10 szt mini oreo
 - Krem:
 - 250 ml kremówki 30 %
 - 125 g mascarpone
 - 1 łyżka cukru pudru
 - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 - 8 szt mini oreo
 - 12 szt mini oreo na wierzch
 
Ciasto:
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki. Mąka, cukier kokosowy, kakao, proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki. Maślanka, olej, jajko. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać (nie miksować) łopatką. Pod sam koniec dodać pokrojoną czekoladę i pokruszone ciasteczka oreo. Formę na muffinki na 12 sztuk wyłożyć papilotkami i równo podzielić ciasto. Około 3/4 wysokości papilotek. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 25 minut do suchego patyczka.
Krem:
Do zimnej kremówki dodać mascarpone, ekstrakt waniliowy i zmiksować na krem. Wsypać cukier puder, rozkruszone ciasteczka i krótko zmiksować. Kremem za pomocą szprycy udekorować zimne muffinki. Na wierzchu położyć po ciasteczku oreo.
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńUrocze. A jak muszą pysznie smakować:)
OdpowiedzUsuńFajne te małe oreo, przydatne do wypieków ;)
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam Oreo w wypiekach :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Narobiłaś mi smaka tymi babeczkami :)))
OdpowiedzUsuń