niedziela, 5 czerwca 2016

Ciasto jogurtowe z truskawkami

W akcji "Wypiekanie na śniadanie" w ten weekend zaproponowano upieczenie ciasta jogurtowego z truskawkami. A że miałam wolny weekend i truskawki z chęcią dołączyłam. Jednak zrobiłam małe zmiany w proporcjach. Wierzch przed pieczeniem posypałam cukrem kokosowym przez co ciasto nabrało fajnego smaku, aromatu i ładnie się zrumieniło. Dlatego też nie oprószyłam przed podaniem cukrem pudrem by nie było za słodko. I zmniejszyłam ilość jogurtu naturalnego. Polecam, bo ciasto łatwe do zrobienia i pyszne.



Składniki:
Przygotowanie:
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki - mąka, cukier puder, proszek do pieczenia i soda oczyszczona. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki - olej, jajka, jogurt naturalny i ekstrakt cytrynowy. Do mokrych składników dodać suche składniki i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Nie miksować. Blachę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i równomiernie rozprowadzić ciasto. Na wierzchu jedna przy drugiej ułożyć przekrojone truskawki przecięciem do góry. Posypać po całej powierzchni cukrem kokosowym. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 175 stopni z termoobiegiem. Piec około 60 minut do suchego patyczka.


 Inspiracja stąd
 
Razem ze mną piekły:
Ewelina 
Joanna

5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł z cukrem kokosowym na wierzchu! Dzięki za wspólne, truskawkowe wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne :) Robię podobne ze śliwkami :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie można podać zamiast tych gramów po prostu szklanek itd? Może być zwykły cukier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie masz w domu wagi jest w internecie przelicznik, możesz sobie przeliczyć gramy na szklanki. Nie wiem czy pytasz o zwykły cukier zamiast kokosowego jeśli tak, to może być. Pozdrawiam.

      Usuń