Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków ( po obraniu)*
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1,5-2 szkl mąki pszennej
- 20 truskawek średniej wielkości
- 2 łyżki masła
- bułka tarta
- 1-2 łyżki cukru palmowego
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Wbić jajko dodać mąkę ziemniaczaną oraz jedną szklankę mąki pszennej. Zagniatać ciasto i w zależności jak mokre będą ziemniaki stopniowo dosypywać mąkę pszenną. Odrywać po kawałku ciasta uformować placek na środek położyć truskawkę i uformować knedle. Wrzucać po kilka sztuk do wrzątku i na niewielkim ogniu gotować około 5 minut od wypłynięcia.Wyjąć łyżką cedzakową i gorące polać zrumienionym masłem z bułką tartą.
Masło lekko zrumienić, wsypać 1-2 łyżki bułki tartej i dosłodzić według uznania cukrem palmowym.
*Do knedli wybierać ziemniaki sypkie z dużą zawartością skrobi.
Oj smacznie i to bardzo:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym z wielką ochotą, uwielbiam knedle.
OdpowiedzUsuńmoje ulubione danie z dzieciństwa <3
OdpowiedzUsuńDzisiaj będą i u mnie na deserek po obiedzie :)
OdpowiedzUsuńHmmm na deser? U mnie to na obiad. :)
UsuńMożna bez mąki ziemniaczanej? :)
OdpowiedzUsuńMożna :)
Usuń