Składniki:
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- sól szczypta
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa truskawkowa
- 0,5 kg truskawek
- 5 łyżek cukru
- 0,5 szkl wody
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c
- 0,5 szkl wody
- Bita śmietana:
- 400 ml kremówki
- 200 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny ale-raj
- 1/3 ciepłej wody
- Dodatkowo:
- 1 galaretka truskawkowa
Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać silikonową łopatką. Blachę 35*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i równomiernie rozsmarować. Piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić.
Masa truskawkowa: Obrane z szypułek i umyte truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą, wsypać cukier i gotować około 5 minut aż truskawki się "rozpadną". W pół szklance wody rozmieszać budyń wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odłożyć do przestudzenia.
Bita śmietana: Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy z miksera i ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder, zmiksować i na samym końcu wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i zmiksować krótko by połączyła się ze śmietaną.
Galaretkę truskawkową przygotować wg przepisu na opakowaniu i odłożyć do lekkiego stężenia.
Warstwy ciasta:
biszkopt, tężejąca masa truskawkowa, bita śmietana, tężejąca galaretka.
Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńKrólewsko mniam :)
OdpowiedzUsuń