wtorek, 13 września 2016

Ciasto śnieżny puch

Od dłuższego czasu zabierałam się za zrobienie tego ciasta. Spotykałam się z bardzo pozytywnymi opiniami na jego temat. Ale wcale się nie dziwię bo ciasto rzeczywiście jest pyszne. Ja również tak jak inni szczerze polecam i zachęcam do zrobienia.

Z tym ciastem doskonale komponowało się wino Monte Santi.


Składniki:
  • ok 200 g herbatników kakaowych
  • 500 g sera z wiaderka 
  • 2 śnieżki w proszku
  • 1 szkl mleka
  •  5 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wrzątku
  • Posypka kokosowa:
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Dno blaszki o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać herbatniki. Galaretki rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Śnieżki ubić z mlekiem na sztywno. Dodawać stopniowo cukier puder oraz mielony ser. Zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Następnie stale miksując, powoli wlewać tężejące galaretki. Gdy całość dobrze się połączy wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by masa stężała. 
Posypka kokosowa: 
Masło stopić na patelni, dodać cukier i wiórki kokosowe. Stale mieszając, podsmażać na niewielkim ogniu aż wiórki się zrumienią. Ostudzić i posypać wierzch ciasta. 
Ciasto włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.
Proponuję podać z lampką wina Monte Santi.


Inspiracja klik

23 komentarze:

  1. jeszcze nie robiłam, ale to ciasto jest koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie i nie zwlekaj tak długo jak ja.

      Usuń
    2. Czy twaróg wiejski 2×zmielony będzie się nadawał?

      Usuń
    3. Nie wiem o jaki twaróg ci chodzi. Ale musi być gładki jak serek homogenizowany.

      Usuń
  2. Ciasto prezentuje się cudownie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciasto. Ja zrobiłam na biszkopcie. Ale warte grzechu 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Ser taki jak do sernika?

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być smaczne

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, a jakiego masła użyć do posypki kokosowej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło 82% tłuszczu. Nie polecam masła roślinnego ponieważ jest całkowicie inny smak i zapach.

      Usuń
  7. Co można dodać zamiast wiórków kokosowych? Im więcej propozycji byś podała tym lepiej :D
    Wiórków nie moge dać, bo gusta członków rodziny są wybredne :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm, może pokruszone herbatniki takie same jak na spodzie, tężejącą galaretkę o tym samym smaku co do masy albo startą czekoladę. To tyle mi przychodzi do głowy.

      Usuń
    2. Dzięki! ;) z czekoladą spróbuję

      Usuń
  8. Doberek ;) Czy to ciacho mogę zrobić również na biszkopcie?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto poprostu cudowne.Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Może zamiast śnieżki z mlekiem kremówka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować ale wtedy już na pewno ciasto nie będzie takie lekkie no i będzie bardziej kaloryczne. Jak spróbujesz napisz jak wyszło.

      Usuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakiej wysokości wychodzi to ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie nie pamiętam ale około 4-5 cm. Możesz też zrobić na biszkopcie będzie wyższe. :)

      Usuń