wtorek, 22 listopada 2016

Owsianka ze śliwkami

Kiedyś nie robiłam owsianek ale dzisiaj mogę tylko żałować, że tak późno odkryłam jej smak i zalety. Ci którzy nie robią niech jak najszybciej spróbują, bo uwierzcie to jest na prawdę pyszne. Dzisiejsza owsianka, którą wam polecam jest na mleku kokosowym ze śliwkami podsmażanymi na maśle i miodzie faceliowym. Palce lizać.



Składniki:
Przygotowanie:
Zagotować mleko, wsypać płatki owsiane i mieszając gotować na wolnym ogniu aż będą miękkie.  Podgrzać na patelni masło z miodem dodać połówki śliwek i podsmażać do miękkości ale tak by śliwek się nie rozgotować i by zachowały swój kształt. Jeśli śliwki nie "puszczą" za dużo soku podlać odrobiną wody. Do szklanki na dno przełożyć trochę śliwek z sokiem następnie dodać owsiankę i znowu śliwki. Na wierzchu posypać siekanymi nerkowcami. 
Z podanych składników wyszły dwie porcje.


2 komentarze:

  1. Taka owsianka to królewskie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam owsianki:)) takiej wersji jeszcze nie próbowałam, ale wszystko przede mną :)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń