czwartek, 8 marca 2018

Kruche babeczki z brzoskwiniami

Nie zawsze jest czas i chęci na pieczenie. Ale za to chętnie lubimy zjeść coś do popołudniowej kawy czy herbaty. Kruche spody możemy upiec wcześniej i przechowywać w pudełku. A krem i glazurę możemy kupić i mieć na tzw. "czarną godzinę" do nadziewania.




Składniki:
  • Ciasto kruche:
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • brzoskwinie z puszki
  • nadzienie czekoladowe Lauretta
  • glazura Mirror
Przygotowanie:
Mąki przesiać na stolnicę zrobić kopczyk dodać żółtka, zimne masło i posiekać nożem. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Uformować kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciastem wylepić foremki i piec około 20 minut w 180 stopniach. Letnie babeczki wyjąć z foremek i ostudzić na metalowej kratce. Zimne babeczki napełnić nadzieniem czekoladowym posypać pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami i polać bezbarwną glazurą.


2 komentarze:

  1. Wspaniale wyglądają te babeczki! Jak z ciastkarni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie! Na pewno spróbuję ;)
    Zapraszam też do siebie na bloga the-sweetest-kitchen.blogspot.com
    Pozdrawiam,
    Karolina

    OdpowiedzUsuń