sobota, 3 marca 2018

Wafle z bajaderką i masłem orzechowym

Te wafle powstały z zalegających w szafkach resztek. A, że bajaderka to również takie czyszczenie szafek więc połączyłam kilka składników i wyszły z tego pyszne domowe wafelki. Nie spodziewałam się, że będą takie dobre i takie efektowne. Wszyscy byli zaskoczeni smakiem i wyglądem.

Porcelana Bogucice Edera. 



Składniki:
  • 2 okrągłe wafle tortowe
  • 200 g herbatników blacky
  • 100 g rodzynek
  • 100 ml rumu
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanych orzechów arachidowych
  • 5 daktyli
  • 2-3 łyżki miodu prawdziwego
  • 100 g masła
  • 400 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
  • 80 g masła
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżka kremówki
  • 1 łyżka płaska masła
Przygotowanie:
Dzień wcześniej rodzynki zalać rumem. Herbatniki zmielić w blenderze dodać rodzynki łącznie z rumem, pokrojone drobno daktyle, orzechy, miód, mleko w proszku, wiórki kokosowe i wymieszać. Wlać ciepłe rozpuszczone masło i ponownie wymieszać. Masę równo rozsmarować na waflu i przykryć drugim waflem lekko naciskając. 
Masło orzechowe zmiksować z miękkim masłem na jednolitą masę. Rozsmarować na wierzchu. Odłożyć na noc w zimne miejsce by masy stężały.
Czekoladę, kremówkę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Letnią czekoladę delikatnie rozsmarować na kremie orzechowym. Ponownie odłożyć w zimne miejsce by czekolada stężała. 
Przed podaniem pokroić na mniejsze kawałki. Przechowywać w zimnym miejscu.







5 komentarzy:

  1. Świetnie wyglądają. Domowe wafle są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastic points altogether, you just won a new reader.
    What may you recommend in regards to your post that you simply made some days in the
    past? Any sure?

    OdpowiedzUsuń