Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka (około 500-600 razem)
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 średnia cebula
- około 500 ml bulionu
- około 3/4 szkl śmietanki łowickiej 36%
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3-4 łyżeczki przyprawy do kurczaka po polsku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- mąka do zagęszczenia*
Piersi pokroić w średniej wielkości kostkę dodać przyprawy wymieszać i włożyć na około pół godziny do lodówki. Na rozgrzanym maśle lekko zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę dodać kurczaka podsmażyć od czasu do czasu mieszając. Gdy mięso będzie podsmażone zalać bulionem i chwilkę gotować aż cześć bulionu się zredukuje. Wlać śmietankę, wsypać odsączoną fasolę. Na końcu gulasz zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie i ponownie zagotować.
*Ilość mąki zależna od tego jak mocno zagęszczone dania lubimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz