Składniki:
- Ciasto czekoladowe:
- 280 g mąki pszennej
- 100 g mąki orkiszowej T650
- 300 g cukru
- 8 łyżek kakao
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 12 łyżek oleju (u mnie z orzechów)
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 400 ml gorącej wody
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Irish Cream
- 2 jajka
- 50 g posiekanej czekolady
- Polewa:
- 125 g margaryny
- 0,5 szkl cukru pudru
- 3 łyżka kakao
- 3 łyżki zimnej wody
- Do posmarowania:
- powidła śliwkowe
W gorącej wodzie rozmieszać kawę i ostudzić.
Do jednego naczynia wsypać wszystkie suche składniki i wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać wszystkie płynne składniki razem z jajkami. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 33*24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać posiekaną czekoladą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto posmarować powidłami śliwkowymi i polać polewą.
Polewa:
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Gdy polewa lekko przestygnie i zacznie tężeć rozsmarować na wcześniej wysmarowanym powidłami cieście.
Witam.Czekolada mleczna czy gorzka?
OdpowiedzUsuńU mnie mleczna. Ciasto nie jest zbyt słodkie ale można również dać gorzką.
UsuńCzy musi być maka orkiszowa?
OdpowiedzUsuńNie musi być można użyć samej pszennej. Jednak zachęcam do dodawania do wypieków maki orkiszowej.
Usuń