Talerzyk Porcelana Bogucice
Składniki:
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g migdałów w płatkach
- 200 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g miodu płynnego wielokwiatowy z cynamonem
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao
- 15 g proszku do pieczenia
- 10 g przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 5 kropli olejku migdałowego
- 130ml mleka
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 g kandyzowanej skórki cytrynowej
- 120 g rodzynek
- opłatki
- Lukier:
- cukier puder
- rum
Rodzynki, skórkę pomarańczową i cytrynową zalać mlekiem i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Przed pieczeniem lekko rozdrobnić w blenderze tak by zostały kawałki. Orzechy i migdały również lekko rozdrobnić tak by pozostały drobne kawałki.
Jajka zmiksować z cukrem miksując na wolnych obrotach dodać miód, przyprawę do piernika, kakao i olejek. Dodać rozdrobnione rodzynki ze skórką, orzechy i migdały. Na samym końcu wsypać mąkę. Miksować do połączenia się składników. Ciasto będzie trochę klejące ale takie ma być i nie dosypujemy mąki.
Na opłatki nakładamy łyżeczką masę z lekką górką. układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 stopni i pieczemy około 9-10 minut.
Z cukru pudru i rumu ucieramy lukier. Ciasteczka po wyjęciu jeszcze gorące przekładamy na metalową kratkę i ciepłe smarujemy lukrem.
Przepis znaleziony na fb u p. Ali Kochanowskiej z małą modyfikacją.
Ale super konsystencja, będę musiała spróbować i ja!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam jak najserdeczniej i zapraszam na moją stronę Teraz moda.
ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńna pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńPierniczki wyglądają cudownie, robię! :)
OdpowiedzUsuń