.

wtorek, 6 sierpnia 2019

Sos słodko kwaśny z cukinii

Miałam nadmiar cukinii i szukałam ciekawego przepisu na jej wykorzystanie. Znalazłam świetny przepis na sos słodko kwaśny, który można wykorzystać na szybki obiad jak i jako sałatkę.  Dodatkowo zrobiłam po raz pierwszy pasteryzację w piekarniku i jestem mega zadowolona. To był błąd, że wcześniej nie korzystałam z takiej możliwości. Z tej porcji wyjdzie około 5 średnich słoików ale proponuję  podwoić porcję.


























Składniki:
  • ok 1,30 kg cukinii (zielona i żółta)
  • 500 g  czerwonej papryki
  • 400 g cebuli
  • 0,5 szkl octu 10%
  • 0,5 szkl cukru
  • 200 g przecier pomidorowy
  • 4 ząbki czosnku
  • 3/4 łyżki soli himalajskiej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Młode cukinie umyć i razem ze skórką pokroić w półplasterki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Warzywa umieścić w garnku wsypać sól i wymieszać. Odłożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Jeśli jest taka możliwość od czasu do czasu warzywa przemieszać. 
Warzywa razem z zalewą doprowadzić do wrzenia dodać cukier, przyprawy pokrojony czosnek i wymieszać. Gotować aż warzywa będą al dente a następnie wlać ocet dodać przecier pomidorowy i ponownie gotować kilka minut nie zapominając o mieszaniu. Jeśli nadmiar płynu się wygotuje a chcemy mieć sos rzadszy dolać wodę. Gorący sos przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić.
Włożyć słoiki do zimnego piekarnika nagrzać do 120 stopni i po otrzymaniu pożądanej temperatury pasteryzować około 25 minut. Piekarnik wyłączyć i pozostawić słoiki do ostygnięcia. 
Sos pasteryzowałam w Piekarniku Elektolux EZF5C50V.

























Przepis na sos znalazłam u Kasi jednak go trochę zmodyfikowałam.


1 komentarz: