poniedziałek, 1 marca 2021

Ciasto brzoskwiniowo kokosowe

To, że lubię kokos wspominałam już nie raz. Od dłuższego czasu chodziło już za mną to ciasto i choć jest dość znane my go bardzo lubimy. Do niego oczywiście lampka jak nie dwie wina i czego chcieć więcej w niedzielne popołudnie. Ja tym razem podałam z pysznym winem Henye Furmint. Jest to półsłodkie wysokiej jakości wino pochodzące z Węgier. Wino to w atrakcyjnej cenie można kupić na WYBIERAMWINO.PL. Oprócz tego znajdziecie tam szeroki wybór z 23 krajów win słodkich, półsłodkich, wytrawnych,  półwytrawnych także tych, które polecają znani kucharze. Dla moich czytelników mam świetną ofertę a mianowicie 15% zniżki z kodem rabatowym WINO15. Zachęcam Was do skorzystania z tej oferty tym bardziej, że mają atrakcyjne ceny a po rabacie to już wyjątkowo korzystna oferta.



 

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki krupczatki
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

 Blat kokosowy:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej  

Krem budyniowy:

  • 100 ml syropu z brzoskwiń
  • 400 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  •  1 puszka brzoskwiń
  • 250 g masła
Polewa:
  • 25 g gorzkiej czekolady 80%
  • 10 g masła
  • 2 łyżki mleka 

Przygotowanie:

Biszkopt: 

Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy 25*36 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Po upieczeniu ostudzić. 

Blat kokosowy:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i miksować tak długo aż cukier się rozpuści a masa będzie bardzo sztywna. Pod koniec miksowania dodać mąkę ziemniaczaną. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łopatką. Blaszkę o tych samych wymiarach co biszkopt  25-36 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Równomiernie wyłożyć masę kokosową. Piec około 35-40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu ostudzić.

Krem budyniowy:

Odlać pół szklanki mleka. Dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną i zmiksować blenderem. Resztę mleka, syrop z brzoskwiń, cukry zagotować. Wlać zmiksowane żółtka i ponownie zagotować cały czas mieszając by się nie przypaliło. Zdjąć z ognia przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć do białości dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Na samym końcu dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Krem rozsmarować na biszkopcie przykryć blatem kokosowym. 

Masło i mleko podgrzać wsypać posiekaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia i polać po blacie kokosowym.

Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin by krem stężał.

 


 Zapraszam na zakupy w WYBIERAMWINO.PL



 

 

 


 


6 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda smacznie, ale z pewnością propozycja ciasta z winem jest jeszcze lepsza. 🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ta mąka krupczatka jest konieczna?

    OdpowiedzUsuń
  3. Można zastąpić mąką pszenną.

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowe placki są lepsze.duzo ludzi narzeka że sklepie sprzedają placki bez jajek.i są niesmaczne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto dobrze się prezentuje i co ważniejsze jest bardzo smaczne! Poszło wczoraj w oka mgnieniu;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń