Ciągle szukam pomysłów na dania z kurczaka. Ostatni mój pomysł to pierś z kurczaka zapiekana w piekarniku z ogórkami kwaszonymi i szpinakiem. Podałam z frytkami z piekarnika, które piekły się w tym samym czasie co mięsko i do tego surówka z sałaty lodowej. Ogórki kwaszone, które wykorzystałam otrzymałam od polskiego producenta przetworów z owoców i warzyw DROS. Jest to niewielka firma ale z tradycjami, pysznymi produktami i do tego bez konserwantów i ekologiczne. Obiad szybki do przygotowania bardzo smaczny i mam nadzieję, że skorzystacie z pomysłu.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 3 ogórki kwaszone ekologiczne DROS
- kilka listków świeżego szpinaku
- ser mozzarella do pizzy
- majonez
- Do smaku:
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
Przygotowanie:
Piersi oczyścić i przekroić wzdłuż na dwie części. Lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić solą, pieprzem, posmarować majonezem i oprószyć czosnkiem granulowanym. Na majonezie rozłożyć listki szpinaku, po 3 plasterki ogórków kwaszonych i obficie posypać mozzarellą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ułożyć przygotowane piersi. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i zapiekać około 20 minut.
Interesujący przepis dziękuje:) zapraszam na moje blogi
OdpowiedzUsuńNaprawdę udany przepis na smaczną i nietypowo przyrządzoną pierś z kurczaka;) Mnie bardzo smakowało!
OdpowiedzUsuń