niedziela, 16 lutego 2014

Chałka z makiem

Dzisiaj kolejne wspólne pieczenie z fajnymi ludźmi. Nazwa została zmieniona i teraz pieczemy pod nazwą "Wypiekanie na śniadanie" ale w dalszym ciągu organizatorką jest Małgosia z bloga Smaki Alzacji. Tym razem zaproponowała chałkę z makiem z bloga Tatter Piekarnia. Ja zrobiłam z mąki pszennej typ 550, i nie trzymałam się dokładnej wagi jajek i żółtek ale mimo to wyszły dwie ogromne chałki. Pachnące, puszyste i zniknęły w jeden dzień. My jedliśmy z masłem, dżemem i do tego ciepłe kakao. Było prosto ale za to bardzo smacznie.



Składniki:


  • 1 kg mąki pszennej typ 550
  • 55 g cukru
  • 36 g żółtek (2 szt)
  • 170 g jajek (3 szt)
  • 75 g oleju rzepakowego Rapso
  • 320 g wody
  • 19 g soli
  • 25g świeżych drożdży
  • 3 czubate łyżeczki suchego maku Kresto
Przygotowanie:
 Wszystkie składniki odważyć i przełożyć do misy z miksera. Za pomocą haka do zagniatania miksować tak długo, aż ciasto będzie odstawać od ścianek. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, odgazować i podzielić na 6 części. Z każdej części uformować wałek. Z trzech części ciasta zapleść warkocz. Tak samo postąpić z następnymi trzema częściami ciasta. Zaplecione chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika chałki posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Piec około 20 min w 185 st. Po wyjęciu przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia.
W wspólnym pieczeniu udział brały: 

Joanna z blogu Różowa kuchnia
Marghe z blogu Po prostu Marghe
Dorota z blogu Moje małe czarowanie
Lidia Wesołowska z blogu 
Monika Kwiatkowska z blogu Niezapomniane smaki
Małgorzata z blogu Smaki Alzacji
Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie
Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie
Karolina z blogu Przepisy Karoliny
Iza z blogu Smaczna Pyza 




18 komentarzy:

  1. Domowa chałka musi smakować obłędnie! Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczna chałeczka Alu! Cudownej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miam! Taka ciepła chałeczka z miodem i mlekiem... poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam chałki. Twoja wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super Ala:) dzięki za wspólny wypiek!

    OdpowiedzUsuń
  6. Alu śliczna ta Twoja chałka;) Muszę też przyłączyć się do następnej akcji:):)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ala u ciebie jak zwykle smacznie :) Dziękuję za wspólne pieczenie .

    OdpowiedzUsuń
  8. Prześliczna chałka :) Takiej z makiem jeszcze nie jadłam :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna ta twoja chałka :) a do tego jeszcze pyszna :) dziękuje za wspólne pieczenie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Taka pyszna, domowa chałka i do tego kakao to jest to, co najlepsze na śniadanie mniam :))

    OdpowiedzUsuń
  11. smakowicie wygląda z drobinkami maku - dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dobre masełko,gorące kakao.Nic mi więcej nie potrzeba.

    OdpowiedzUsuń
  13. Obłęd ;) Domowa chałka nie ma porównania do tej z piekarni ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda cudownie:) za chałką wszyscy w moim domu szaleją, myślę, że wersja z makiem by im smakowała:)pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Dawniej było takie głupie powiedzonko: na pytanie: co dostałaś? z rozczarowania odpowiadało się Chałkę z makiem. Kiedy patrzę na ten wypiek, chce mi się powiedzieć: ale jaka piękna, puszysta ta chałka a z dżemerem to odlot. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniałe chałeczki :) Dziękuję za wspólna zabawę :)

    OdpowiedzUsuń