Składniki:
- 250 g makaronu drobne muszelki
- 300 g pieczarek
- 2 piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 1 szkl śmietany kremówki 30%
- 2 żółtka
- sól morska ziołowa w młynku Kamis
- pieprz czarny w młynku Kamis
- ognista mieszanka przypraw w młynku Kamis
- olej rzepakowy Rapso
Makaron ugotować w osolonej wodzie
wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i przelać zimną wodą. Cebulę obrać i
pokroić w piórka i na niewielkiej ilości oleju poddusić i zdjąć z
patelni. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone pieczarki i
doprawić solą morską i pieprzem. Wymieszać z cebulką. Piersi pokroić w
kostkę doprawić do smaku solą morską z ziołami, pieprzem, ognistą mieszanką i podsmażyć
do miękkości na niewielkiej ilości oleju. Naczynie żaroodporne
wysmarować margaryną lub olejem. Na dno wyłożyć trochę makaronu, pieczarki z
cebulą, kawałki kurczaka i resztę makaronu. Do śmietany dodać żółtka,
doprawić solą morską z ziołami, pieprzem i rozmieszać. Wlać do zapiekanki.
Naczynie przykryć pokrywką lub owinąć folią aluminiową i zdjąć 15 minut przed
wyjęciem z pieca. Zapiekać w piekarnika nagrzanym na 180 stopni około 40 minut.
Uwielbiam takie zapiekanki ! Mogę wpaść ? ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam. :)
Usuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :) Z pewnością była bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńcoś dawno u mnie zapiekanki nie było :) a tak lubię makaron :) w jeszcze w połączeniu z Twoimi dodatkami! same pyszności :)
OdpowiedzUsuńFajnie wygląda ta zapiekanka, już dwie kiedys robiłam i były niedobre, może ta okaże przetnie pasmo niepowodzeń :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiamy takie zapiekanki, pycha :-)
OdpowiedzUsuńwww.hotelowerecenzje.blogspot.com
Uwielbiam zakpiekanki wselkiego typu :) Ta jest na pewno również smakowita :)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam zapiekanek, kiedyś to była obowiązkowa pozycja w tygodniowym menu. Muszę powrócić do tej tradycji. Super, że przypomniałaś nam o ich istnieniu (tym którzy zapomnieli oczywiście)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :) Strasznie lubię takie zapiekanki!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl