sobota, 22 lutego 2014

Rogaliki maślane

Dzisiaj znowu przepis z wspólnego pieczenia "Wypiekanie na śniadanie" organizowanego przez Małgosię z Smaki Alzacji. W ten weekend piekłyśmy rogaliki maślane z blogu Ciasto z dziurką. Rogalik są po prostu przepyszne. Małgosiu gratuluję wyboru przepisów. Co jeden wypiek to jest pyszniejszy. Te rogaliki musicie upiec jeśli lubicie słodkie wypieki.


Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 30 g drożdży świeżych
  • 100 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko do posmarowania
  • do posypania mak Kresto
Przygotowanie:

Do misy z robota wlać ciepłą wodę, wsypać łyżkę cukru, 4 łyżki mąki, pokruszyć drożdże, wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do zaczynu drożdżowego  dodać mąkę, cukier, miód, jajko, rozpuszczone letnie masło i letnie mleko. Za pomocą końcówki do ciasta drożdżowego wyrobić robotem elastyczne, niezbyt zwarte ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Ciasto podzielić na dwie części. Blat oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na kształt koła, podzielić na 8 trójkątów i zwijać w rogale zaczynając od podstawy. Ułożyć na  blasze wyłożonej matą silikonową lub papierem do pieczenia i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem.  Piec ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia.



W wspólnym pieczeniu udział brały:

Justyna z blogu Gotowanie i pieczenie
Dorota z blogu Moje małe czarowanie
Grażyna z blogu Grażyna gotuje
Daria z blogu Breakfast
Małgosia z blogu Smaki Alzacji
Iza z blogu Smaczna pyza
Jola z blogu Nasze życie od kuchni
Lorentyna z blogu Pistachio
Monika z blogu Matka wariatka 

Bożena z blogu Moje domowe kucharzenie
Joanna z blogu Różowa kuchnia
Lidia str fb
Łucja z blogu Fabryka kulinarnych inspiracji
Monika z blogu Niezapomniane smaki
Kasia z blogu Kasia.in 
Justyna z blogu Mama i pomocnicy
Agata z blogu Kulinarne przygody Gatity
Ewelina z blogu Przy kubku kawy 
Marghe z blogu Po prostu Marghe 
Monika z blogu Pin up Cooking Looking
Ala z blogu Wielki apetyt
Iwona z blogu BloGotowanie z pasją
Karolina z blogu Kresowa panienka 

26 komentarzy:

  1. Takie z ciepłym mleczkiem i babcinym dżemem - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie sie prezentuja , dzieki za wspólne pieczenie Alu :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne Ci wyszły :) a ze pyszne, potwierdzam !

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejku jak malowane<3
    Cudne!!!
    Pozdrawiamy!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo apetyczne, aż chce się sięgnąć po jednego !

    OdpowiedzUsuń
  7. Już nie mogę się doczekać następnego pieczenia . Rogale wyszły ci super.

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne i pyszne :) Dzieciom bardzo posmakowały : )

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wyglądają Alu....dzięki za wspólny czas :) A czy córcia już zdrowa?

    OdpowiedzUsuń
  10. Rogaliki pierwsza klasa, idealne do foliżanki mleka z kakao

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczne, jak z najlepszej piekarni. Równiutkie, apetyczne... mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Perfekcyjne, wspaniałe - chciałabym kilka ;)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne rogaliki, dzięki za wspólny czas przy piekarniku :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Idealne jak z piekarni :) moje ciasto dopiero rośnie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie spłonęłam ze wstydu. Moje nie wyszły takie idealne. ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Na pewno mi to nie wyjdzie ale i tak spróbuję http://przepis3.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób i nie bój się na pewno wyjdą, tyle nas piekło i wszystkim wyszły. Ale warunek niech ciasto dobrze wyrośnie.

      Usuń
  17. Wglądają cudnie :) , dziękuje za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają cudnie! Niemalże czuje ich zapach!

    OdpowiedzUsuń
  19. ależ piękne, krągłe i rumiane ..... udały się na medal:). Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń