Składniki:
- 250 g margaryny
- 1 szkl cukru
- 5 jajek
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 szkl kisielu cytrynowego bez cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i utrzeć do białości. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenie i kisiel. Dodać do utartej masy i wymieszać. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką pszenną. Piec około 50 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę wystudzić na kratce i zimną polukrować. Forma o średnicy 22 cm.
Lukier: wycisnąć sok z pół cytryny, ucierając dodawać porcjami cukier puder do momentu, aż lukier nie będzie za bardzo lejący ale da się rozsmarować na babce.
Szklanka o pojemności 250 ml.
Z kisielem? No proszę, proszę! O takiej to jeszcze nie słyszałam ;)
OdpowiedzUsuńBardzo piękna ta babka. Na pewno jest pyszna. Kiedyś do ciasta dodałam kisiel do ciasta i było bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńBabeczka jak marzenie:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna wiosenna babka :-)
OdpowiedzUsuńBardzo cieszę się, że smakowała. Dziękuję za udział w akcji i zapraszam do kolejnych.
OdpowiedzUsuńMoja Mamunia taką robiła, pyszności :)
OdpowiedzUsuńJaka ciekawa ta babka! Wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Alu u Ciebie już bardzo świątecznie :) Babeczka cudna! częstuję się!
OdpowiedzUsuńBabka jest Rewelacyjna!!! Wczoraj ją piekłam i polecam!!! Prosta w wykonaniu ...a jaka pyszna.Zniknęła szybko..za szybko.
OdpowiedzUsuńOstatnio ciągle trafiam na babki z kisielem, ta wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńprosze o wyjasnienie, czy szklanka kisielu suchego czy juz zrobionego
OdpowiedzUsuńEwo kisiel ma być w proszku-suchy. :)
UsuńTo ile torebek kiślu cytrynowego wchodzi mniej wiecej na ta szlanke?
UsuńDokładnie nie pamiętam ale 3-4 sztuki na pewno.
UsuńSzklanka tzn.ile? Bo kazdy ma inne szklanki taka z duralexu? A margaryny ile?bo tez sa rozne gramatury
OdpowiedzUsuńPisze przecież, że szklanka o pojemności 250 ml :), a margaryny 250 g.
UsuńCzyli trzeba zrobic kisiel wedlug przepisu tylko zamiast do miski jedna porcje do szklanki :) ?
UsuńBabka super. Czasem taką robię. Proszę się nie dziwić że kisiel, przecież to nic innego jak mąka ziemniaczana z aromatem ;)
OdpowiedzUsuńNie, to musi być kisiel w proszku. :)
UsuńIle kisieli potrzeba do tej babki?
OdpowiedzUsuńDokładnie nie pamiętam ale chyba 3-4 szt.
UsuńIle tych kisieli trzeba kupić, żeby wyszła szklanka?
OdpowiedzUsuńMi wyszło 5 kisieli na szklankę duralexu czyli 250ml. Zastanawiam się nad pieczeniem bo nie ma napisane czy z termoobiegiem czy bez :)
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu. Góra-dół 180 stopni około 1 godziny. Jednak proszę się kierować swoim piekarnikiem. Piec do suchego patyczka.Życzę udanego wypieku.
UsuńBabka super :-) :-) :-) polecam bardzo łatwo się robi a smakuje wyśmienicie :-) :-) :-)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńBabeczka udana i pięknie wyrosła-pracy na prawdę z nią malutko.
W związku z różnymi pytaniami chciałabym się podzielić moimi spostrzeżeniami.Osobiście użyłam 2 kisiele na 0/75 l wody (oczywiście suche w proszku)
Piekłam 60 min w temper 180'C.Była już gotowa do wyciągnięcia z piekarnika po 50 min ale przetrzymałam ją dłużej aby lekko zbrązowiała.
Alina Waliczak... bardzo dziękuję za przepis !
Życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych Alleluja
BoŻkA
Bardzo się cieszę, że babka udana. Dziękuję za życzenia i również życzę Wesołego Alleluja.
Usuń