niedziela, 23 marca 2014

Babka z kisieli

Zostałam zaproszona przez Magdę z blogu Piernikowa Chata do wspólnego pieczenia w akcji Ciasta na Wielkanoc. Tym razem zaproponowała pieczenie babki z kisieli. Ja zrobiłam cytrynową. Babka prosta do zrobienia a w smaku rewelacyjna.




Składniki:
  • 250 g margaryny
  • 1 szkl cukru 
  • 5 jajek
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl kisielu cytrynowego bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i utrzeć do białości. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenie i kisiel. Dodać do utartej masy i wymieszać. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką pszenną. Piec około 50 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę wystudzić na kratce i zimną polukrować. Forma o średnicy 22 cm.
Lukier: wycisnąć sok z pół cytryny, ucierając dodawać porcjami cukier puder do momentu, aż lukier nie będzie za bardzo lejący ale da się rozsmarować na babce.
Szklanka o pojemności 250 ml.


Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki


27 komentarzy:

  1. Z kisielem? No proszę, proszę! O takiej to jeszcze nie słyszałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo piękna ta babka. Na pewno jest pyszna. Kiedyś do ciasta dodałam kisiel do ciasta i było bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo cieszę się, że smakowała. Dziękuję za udział w akcji i zapraszam do kolejnych.

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja Mamunia taką robiła, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka ciekawa ta babka! Wygląda znakomicie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Alu u Ciebie już bardzo świątecznie :) Babeczka cudna! częstuję się!

    OdpowiedzUsuń
  7. Babka jest Rewelacyjna!!! Wczoraj ją piekłam i polecam!!! Prosta w wykonaniu ...a jaka pyszna.Zniknęła szybko..za szybko.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio ciągle trafiam na babki z kisielem, ta wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. prosze o wyjasnienie, czy szklanka kisielu suchego czy juz zrobionego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo kisiel ma być w proszku-suchy. :)

      Usuń
    2. To ile torebek kiślu cytrynowego wchodzi mniej wiecej na ta szlanke?

      Usuń
    3. Dokładnie nie pamiętam ale 3-4 sztuki na pewno.

      Usuń
  10. Szklanka tzn.ile? Bo kazdy ma inne szklanki taka z duralexu? A margaryny ile?bo tez sa rozne gramatury

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pisze przecież, że szklanka o pojemności 250 ml :), a margaryny 250 g.

      Usuń
    2. Czyli trzeba zrobic kisiel wedlug przepisu tylko zamiast do miski jedna porcje do szklanki :) ?

      Usuń
  11. Babka super. Czasem taką robię. Proszę się nie dziwić że kisiel, przecież to nic innego jak mąka ziemniaczana z aromatem ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ile kisieli potrzeba do tej babki?

    OdpowiedzUsuń
  13. Ile tych kisieli trzeba kupić, żeby wyszła szklanka?

    OdpowiedzUsuń
  14. Mi wyszło 5 kisieli na szklankę duralexu czyli 250ml. Zastanawiam się nad pieczeniem bo nie ma napisane czy z termoobiegiem czy bez :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez termoobiegu. Góra-dół 180 stopni około 1 godziny. Jednak proszę się kierować swoim piekarnikiem. Piec do suchego patyczka.Życzę udanego wypieku.

      Usuń
  15. Babka super :-) :-) :-) polecam bardzo łatwo się robi a smakuje wyśmienicie :-) :-) :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam

    Babeczka udana i pięknie wyrosła-pracy na prawdę z nią malutko.
    W związku z różnymi pytaniami chciałabym się podzielić moimi spostrzeżeniami.Osobiście użyłam 2 kisiele na 0/75 l wody (oczywiście suche w proszku)
    Piekłam 60 min w temper 180'C.Była już gotowa do wyciągnięcia z piekarnika po 50 min ale przetrzymałam ją dłużej aby lekko zbrązowiała.
    Alina Waliczak... bardzo dziękuję za przepis !
    Życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych Alleluja
    BoŻkA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że babka udana. Dziękuję za życzenia i również życzę Wesołego Alleluja.

      Usuń