Składniki:
- 4 szkl mąki pszennej
- 20 dag cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 jajka
- 1 kostka margaryny
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,3 kg jabłek prażonych( z słoika)
- 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki Kamis
- 3 łyżki cukru
Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę dodać cukier, cukier waniliowy, pokrojoną zimną margarynę i posiekać. Zrobić dołek wbić jajka i zagnieść ciasto. Połowę ciasta wyłożyć na wysmarowaną blachę i schłodzić. Drugą cześć ciasta włożyć do zamrażarki. Jabłka wymieszać z przyprawą i cukrem. Ciasto na blasze nakłuć widelcem, wyłożyć jabłka i na górę zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piec w 170 stopniach około 40 min. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem. Blacha 24*36 cm.
Szarlotki to jedno z moich ulubionych ciast!
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi apetytu na szarlotkę;))
OdpowiedzUsuńNa szarlotkę zawsze mam ochotę. Na Twoja również :)
OdpowiedzUsuńObok sernika,następne ulubione moje ciasto.
OdpowiedzUsuńZawsze jest mile widziana do kawki:)
OdpowiedzUsuńPyszna, klasyczna szarlotka na kruchym spodzie - mniam :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Pzepis rewelacyjny szarlotka przepyszna!
OdpowiedzUsuń