.

środa, 2 kwietnia 2014

Babka czekoladowa z szampanem

Dzisiaj babka kakaowa z dodatkiem szampana, cała oblana czekoladą. Ma bardzo ciekawy smak jest puszysta, aromatyczna i lekko wilgotna. Źródło Moje wypieki.


Składniki:


  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 9 łyżek kakao
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 4 duże jajka
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 300 ml szampana
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 50 g masła
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao przesiać. Jajka z cukrem i esencją waniliową roztrzepać dodać olej, szampan i ponownie wymieszać. Do mokrych składników dodać suche i ponownie wymieszać do połączenia się składników. Formę wysmarować i wysypać mąką. Wlać ciasto i piec około 60-70 min do suchego patyczka. Przez 30 minut piec w temperaturze 160 stopni a następnie zwiększyć temperaturę na 170 stopni.  Po upieczeniu wyjąć z pieca a po około 10 minutach wyjąć z formy i studzić na kratce. Czekoladę z masłem i śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Zimną babkę polać polewą czekoladową. Babka jest na dużą formę o pojemności 2,5 litra.
 
Wielkanocne Smaki - edycja IV

10 komentarzy:

  1. Ten szampan musi dawać oryginalnego posmaczku! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szampan i czekolada razem? Jestem w niebie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie na blogu też sezon na babki:-) Ta czekoladowa wygląda smakowicie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna, dorodna baba. I do kawy ale już z szampanem.... Świetne rozwiązanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciągle słyszę o takiej babce na szampanie. Twoja śliczna! Muszę zrobić :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis na babkę, wyszła cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Babka z szampanem?czemu nie...:)

    OdpowiedzUsuń